Biografie

Dus je wilt nog meer over mij weten? Leuk! Ik zal je in het kort wat meer over mijn leven vertellen.

Ik ben in 1983 in Schotland geboren. Mijn vader is Schots en mijn moeder is Nederlands. De eerste achttien maanden hebben we met zijn drietjes in Schotland gewoond, daarna zijn we naar Nederland verhuisd. Eenmaal in Nederland aangekomen bleek al vrij snel dat ik leverfibrose had. Ik was vaak ernstig ziek. Later werd bij mij de stofwisselingsziekte MPI-CDG ontdekt waardoor mijn leverproblemen verklaard konden worden. Het is een zeer zeldzame ziekte.

Ondanks dat ik veel ziek ben geweest en vaak lange periodes in het ziekenhuis heb gelegen, stond dit mijn passie om te schrijven en te filmen niet in de weg. Als ik iets wil, zet ik alles op alles om het voor elkaar te krijgen. Zo heb ik op mijn achttiende de Young Creative Award gewonnen voor een documentaire die ik heb gemaakt over aids en kinderprostitutie in de Filipijnen. Tijdens mijn middelbarschoolperiode schreef ik voor de scholierenbox van de educatieve uitgever Tumult. Hiervoor heb ik veel bekende personen mogen interviewen, onder wie Koning (toen nog Prins) Willem-Alexander, Ronn Moss (Ridge van the Bold & the Beautiful) en Marco Borsato. Dat ik na het Atheneum naar Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg ging, lag dan ook erg voor de hand. Ik heb echt genoten van mijn studie en omdat ik al aardig wat schrijfervaring op zak had, besloot ik in mijn eerste studiejaar bij het Brabants Dagblad aan te kloppen. Dat vonden ze volgens mij wel leuk, want ik mocht meteen aan de slag. En keer per maand interviewde ik voor de jongerenpagina 'Hotel de Jong' kinderen die iets bijzonders hadden meegemaakt, later interviewde ik volwassenen voor een soortgelijke rubriek. 

Het einde van mijn opleiding heb ik op mijn laatste krachten gedaan. Tijdens mijn eind-assessment lag ik in het ziekenhuis, maar omdat ik hoe dan ook mijn assessment wilde doen mocht ik, na lang zeuren bij de artsen, voor n dagje naar huis. In 2010 heb ik mijn Bachelor of Journalism gehaald. Daarna ging ik lichamelijk snel achteruit. Ik kreeg 24 uur per dag extra zuurstof toegediend en had totaal geen energie meer. Ik kwam op de wachtlijst voor een levertransplantatie te staan en op Oudejaarsavond 2011, toen de oliebollen op tafel lagen, kwam eindelijk het verlossende telefoontje. Er was een lever voor mij beschikbaar. Een levertransplantatie is erg risicovol en omdat ik de eerste ter wereld ben die met deze ziekte een nieuwe lever heeft gekregen, was de operatie extra spannend. Het was een zware operatie van twaalf uur, maar volgens de chirurg paste mijn nieuwe lever als een puzzelstukje in mijn lichaam. Drie dagen na de operatie kon ik al zonder extra zuurstof.

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik ben getransplanteerd en het gaat geweldig met me. Ik heb een tijd als freelance journalist voor onder andere het Brabants Dagblad gewerkt en nu ben ik vast in dienst als medisch redacteur bij Quadia Online Video. Quadia Healtcare is eigenaar van MEDtalks.nl en MEDtalks.eu, websites gericht op Nederlandse en Europese medische professionals. Wij voorzien artsen o.a. van congresverslagen en e-learnings. Ik reis regelmatig de wereld over, om het laatste nieuws van de medische congressen te halen. Naast mijn full time baan bij Quadia, geef ik ook regelmatig lezingen en werk ik als projectmedewerker aan internationale projecten rondom de stofwisselingsziekte Congenitale Defecten in de Glycosylering (CDG).
Verder sta ik een paar keer per week in de sportschool en houd ik erg van winkelen, bij vriendinnen op bezoek gaan, een terrasje pikken en een goed boek te lezen.

Het is volgens mij wel duidelijk dat ik een vechter ben. Ik laat me door niks en niemand beperken, zelfs niet door een ziekte, maar zonder mijn familie, vrienden, artsen en natuurlijk mijn donor zou ik dit allemaal niet hebben kunnen bereiken. Mijn donor heeft mij niet alleen mijn leven teruggegeven, zij heeft mij een totaal ander, energieker en mooier leven gegeven dan waar ik ooit van heb durven dromen. Ieder jaar op Oudjaarsdag herdenk ik haar en ieder jaar op Nieuwjaarsdag vier ik mijn leververjaardag.


Het leven is een feest,
gisteren is geweest,
morgen moet nog komen,
maar vandaag leef ik mijn dromen!