De Smaakpolitie zet Boxtel op zijn kop
Niet alle eigenaren van horecazaken in centrum te spreken over bezoek SBS6-programma

Door Fiona Waddell

Boxtel - 'Tv-keurmeester' Rob Geus van De Smaakpolitie overviel onlangs enkele Boxtelse horecazaken. De uitzending heeft voor de nodige beroering gezorgd.

Geert van der Wal, eigenaar en kok van Grand Café Rembrandt in Boxtel, is erg blij met het SBS6-programma De Smaakpolitie. Dat bezocht in oktober 2012 zijn eetcafé en gaf hem de OK-sticker. "Ik heb heel veel reacties gehad na de uitzending op 16 december. Het is zo druk dat ik ook op mijn vrije dagen moet werken. Vroeger poetste ik op die dagen een beetje en waste ik de ramen. Dat schiet er nu bij in", zegt Van der Wal lachend. Toevallig komt net de ongediertebestrijding het café binnen om gifdoosjes neer te zetten. "Ik heb geen muizen hoor, maar ik wil ze ook niet krijgen. Mensen staan er niet bij stil, maar dit zijn belangrijke dingen die moeten gebeuren", legt hij uit.                                                                                        

In het programma De Smaakpolitie bezoekt Rob Geus verschillende horecagelegenheden. Hij noemt zichzelf in het programma een keurmeester, maar volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is keurmeester geen officiële titel. Die is althans niet door de NVWA aan Geus afgegeven. Bij de inspectieronde keurt Geus de keukens op hygiëne. De goedgekeurde keukens krijgen de OK-sticker, maar de vieze keukens krijgen er flink van langs in het programma. En dat heeft nogal wat gevolgen voor de zaak.

Eigenaar Toon Schellens van de gelijknamige bakkerij heeft drie dagen niet kunnen slapen nadat de filmploeg bij één van zijn bakkerijen is langsgeweest, in dit geval in het centrum van Boxtel. "Ik ben woest op die man. Ik heb groen gekregen van de NVWA en dan komt er zo'n pipo langs die even alles afkraakt waar ik mijn hele leven hard voor heb gewerkt", vertelt Schellens. Anders dan het programma doet voorkomen, blijkt er helemaal geen voedsel in de keuken van deze bakkerij te worden bereid. Het brood wordt elke dag vers aangeleverd vanuit een andere locatie. Schellens vindt het verschrikkelijk dat klanten nu denken dat het brood in een vieze ruimte wordt bereid. "Ik heb drie keer tegen de makers van De Smaakpolitie gezegd dat ik niet wilde dat mijn bakkerij op televisie kwam, maar uiteindelijk ben ik toch omgepraat." Voor bakkerij Schellens in Oosterhof, een franchisezaak, heeft de uitzending positieve gevolgen gehad. Sommige klanten die voorheen altijd naar de bakker in het centrum gingen, halen nu daar hun brood.

Restaurant Villa 't Hof aan de Rechterstraat is ook bezocht door De Smaakpolitie. Ook hier is de eigenaar erg boos op het programma, maar hij wil niet reageren in de krant omdat hij bang is voor nog meer negatieve publiciteit.

Eigenaar Joep van der Meijden van restaurant En Garde merkt geen verschil in omzet nadat zijn restaurant twee keer is geïnspecteerd door De Smaakpolitie. Bij het eerste bezoek voldeed de keuken niet aan alle punten van de 'keurmeester', maar in de uitzending van 23 december gaf Geus En Garde alsnog het keurmerk. "Dat geeft natuurlijk wel een positief gevoel", zegt Van der Meijden. Om bij het tweede bezoek aan alle punten te voldoen, moesten er rubbers worden vervangen, in plaats van spaanplaat kwam er roestvrijstaal in de keuken te liggen en ook moest de vloer worden gerepareerd. Dat kostte in totaal 2.500 euro. Wel kreeg hij een nieuwe vriezer van het programma cadeau. De oude zat helemaal vol aangevroren condensijs. "Ik zei tegen Rob Geus dat ik aan het sparen was voor een nieuwe vriezer en dat heeft hij goed onthouden." Mirelle van der Meijden, mede-eigenares, vindt het prima dat er misstanden aan de kaak worden gesteld. "Het is alleen niet de taak van Rob Geus om een zaak op deze manier te maken of te breken. Geef hulp, maar doe het op een anonieme manier."

Monique Aalbers, woordvoerder van productiebedrijf SNP, vindt dat er al wordt gewerkt op de meest anonieme manier die voor televisie mogelijk is. "We laten nooit zien bij welk restaurant we naar binnen gaan. Alleen als de OK-sticker wordt afgegeven, laten we zien om welke horecazaak het gaat", aldus Aalbers. De NVWA voegt hieraan toe dat het de eigen keus van de horeca-eigenaar is om de filmploeg binnen te laten. Wel is elke eigenaar van een horecazaak verplicht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de keuken te laten inspecteren.

Restaurant En Garde met de nieuwe frituurmandjes die na de uitzending zijn aangeschaft. En Garde kreeg alsnog het vignet.
Foto Marie-Thérèse Kierkels / PVE

15 januari 2013

<< terug