Klaar om een vrouw te zijn
De 19-jarige Solange Dekker uit Heusden wil haar leven leiden zoals zij dat zelf wil. En dat is niet als man, maar als vrouw.

Door Fiona Waddell

Heusden - Solange Dekker (19) geeft catwalktraining bij modellenbureau F for Fashion in Den Bosch. Omdat ze zoveel aanvragen kreeg, is ze anderhalf jaar geleden gestart met haar eigen bedrijf Catwalktraining by Solange. Zelf heeft de Heusdense op veertienjarige leeftijd ook als model bij F for Fashion op de catwalk gelopen. Als jongen. "Ik wist natuurlijk al langer dat ik anders was, ik voelde me anders. Ik wilde net als alle vrouwlijke modellen make up op, maar ik was nog niet klaar om de echte stap te maken. Nu is dat anders. Ik ben er klaar voor en besloot begin dit jaar de knoop echt door te hakken. iK wil mijn leven leiden zoals ik dat wil. En dat is als vrouw", vertelt de Heusdense.

Solange, voorheen Mitchel, is nooit een 'jongen jongen' geweest, zoals ze dat zelf zegt: "Toen ik twaalf jaar was vond ik hakken en make up al mooi. Ik was erg vrouwelijk, maar ik wist niet precies wat er met me aan de hand was. Mijn drie broers, ik heb één echte en twee halfbroers, waren typische jongens en mijn moeder merkte ook dat ik anders was dan zij."

Gepest
Op de middelbare school had Mitchel een moeilijke tijd. "Toen ik vertelde dat ik homo was, werd dat niet geaccepteerd. Ik zat op een christelijke school en er werd geleefd naar de regels van God. Vier jaar lang ben ik elke dag gepest. Zelfs de leraren waren tegen me. Het waren de vier ergste jaren van mijn leven."

Tijdens het laatste jaar op de middelbare school realiseerde Mitchel zich dat hij niet homoseksueel was. Er was meer met hem aan de hand. Zodra hij eindexamen had gedaan, besloot Mitchel naar een kledingwinkel te gaan om een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen. Ook kocht hij toen make-up. "In het begin kleedde ik me erg overdreven. Dan liep ik in een kort shirtje met hotpants over straat. Ik was een jongen, maar met make up op en hakken aan mijn voeten. Eind vorig jaar vroeg mijn moeder aan me of ik vrouw wilde worden. Ik zei 'nee' terwijl ik 'ja' dacht, maar ze overviel me op dat moment."

Een tragische gebeurtenis deed Mitchel beseffen wat hij echt wilde. Nadat een vriendin, die al in het transgendertraject zat, zelfmoord pleegde, ging bij hem de knop om. Het zette hem aan het denken. "Waar ben ik mee bezig? dacht ik. Ik moet leven zoals ík dat wil, want het kan allemaal zo voorbij zijn. Toen heb ik thuis verteld dat ik vrouw wilde worden."

Moeite
Solange's moeder reageerde positief. Haar broers hadden er in eerste instatie meer moeite mee, maar ze raakten er langzaam aan gewend. "Toen mijn echte broer hoorde dat ik transgender ben, wilde hij daar niks mee te maken hebben. Nu spreekt hij mij wel aan bij mijn nieuwe naam en zegt hij 'zij' in plaats van 'hij' als hij het over mij heeft. Ook mijn twee halfbroers zien dat er een last van mijn schouders is gevallen." Met haar vader heeft Solange nadat haar ouders zijn gescheiden geen contact meer.

Toen Solange ervoor uitkwam dat ze verder wilde leven als vrouw heeft ze meer offers moeten brengen. Ze verloor behalve een aantal vrienden ook haar baan. "Bij de kapsalon waar ik in die tijd werkte, was mijn bazin bang dat het haar klanten zou kosten. Ik heb besloten daar weg te gaan, want ik leef voor mezelf en niet voor iemand anders. Nu werk ik bij Kinki Kappers in Den Bosch waar ik wel honderd procent mezelf mag zijn", aldus Solange.

Hoge hakken
Solange houdt van haar, make up, kleding en schoenen, vooral met hakken. Zelf heeft ze maar zes paar, maar het zijn wel allemaal schoenen met enorm hoge hakken. Dertien centimeter is haar minimum. "De eerste keer dat ik op hakken liep, ging dat moeilijk, maar ik leerde snel en nu geef ik alle catwalktrainingen bij F for Fashion. Ik let op het looptempo, de houding en hoe de modellen overkomen. Daarvoor ga ik veel naar modeshows en kijk ik op YouTube hoe modellen lopen." In haar eigen bedrijf geeft ze trainingen aan bruidjes, groepen vriendinnen of ze is actief op vrijgezellenfeesten. "Dan geef ik eigenlijk geen catwalktraining, maar leer ik hoe je mooi, met rechte benen, op hakken kunt lopen", vertelt ze.

Het gaat nu goed met Solange. Ze geniet van haar werk en sinds kort heeft ze een vriend. "We hebben nog niet echt een relatie. Ik heb hem in april ontmoet, toen ik al als vrouw door het leven ging. Hij is hetero en ik voel me vereerd dat hij mij echt als vrouw ziet. Maar ik ben het nog niet helemaal. En soms ben ik bang dat hij er straks genoeg van heeft. Ik wil daarom nog geen relatie." Haar prioriteit ligt voorlopig nog ergens anders. "Ik wil me eerst focussen op het vrouw worden en het hele medische traject dat daarbij komt kijken."

Solange moet opnieuw door de pubertijd door de extra hormonen
Begin dit jaar heeft de Heusdense Solange Dekker zich aangemeld bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daar voert ze meerdere gesprekken met een psycholoog. "Ik ben daar nu bijna mee klaar. Daarna beslist het medische team van het centrum of ik mag starten met de hormoonkuur. Dat vind ik heel spannend."

Omdat Solange al negentien is en de pubertijd heeft doorgemaakt is haar lichaam ontwikkkeld als man. Dat maakt haar situatie weliswaar gecompliceerder, maar niet onmogelijk. "Mijn mannelijke hormonen zullen met medicijnen moeten worden onderdrukt en ik krijg dan vrouwleijke hormonden toegediend. Dan ga ik dus wéér door de pubertijd heen, met huilbuien, vreetbuien, alles erop en eraan. Na anderhalf jaar die medicijnen te hebben geslikt kom ik op de wachtlijst voor de operatie om van geslacht te veranderen", legt Solange uit.

Twijfelen doet ze geen moment. Sterkter: ze wil liever vandaag dan morgen aan de slag. "Ik zou eigenlijk zo snel mogelijk geopereerd willen worden,", zegt ze. Want ze weet intussen één  dinge zeker: "Dit is wat ik wil!"

Foto Marie-Thérèse Kierkels

24 oktober 2015

<< terug