Velen zijn zelfs nooit naar school geweest
De deelnemers aan de inburgeringscursus in Schijndel zijn 'erg gedreven'.

Door Fiona Waddell

Schijndel -Peter Plaatzer begint iedere les met een actualiteit. "Op Prinsjesdag bijvoorbeeld vertelde ik dat we in Nederland een koning en een koningin hebben. Zo leren ze meteen iets over de Nederlandse samenleving. Want dat is ook een onderdeel van de cursus."

Plaatzer is docent bij VluchtelingenWerk West- en Oost-Brabant & Bommelerwaard (WOBB). Dat is een organisatie, onderdeel van VluchtelingenWerk Nederland, die zich al jaren inzet voor vluchtelingen en asielzoekers. Sinds kort ook door het verzorgen van een inburgeringscursus in Schijndel. Op dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend geeft Peter Plaatzer in Cultureel centrum 't Spectrum in Schijndel les aan acht mensen. Hij vertelt dat veel van de cursisten zelfs nog nooit naar school zijn geweest. "Ze moeten nog leren hoe een boek in elkaar zit. Dat je bovenaan moet beginnen en van links naar rechts moet lezen. Dat ze een half uur per dag huiswerk moeten maken en hoe ze aantekeningen in de les moeten maken." De overheid wil dat de cursus vanaf de eerste les gericht is op aansluiting op de arbeidsmarkt, vertelt Plaatzer. De docent vindt dat geen goede zaak. "Het is belangrijk dat ze eerst de basis van de Nederlandse taal leren. Om meteen te beginnen met het schrijven van een sollicitatiebrief vind ik te snel. Het is beter om dat aan het eind van de cursus te doen."

Als de actualiteiten zijn besproken, wordt er klassikaal Nederlands geoefend. Plaatzer zegt een zin voor en de cursisten moeten de zin herhalen. Ook worden er tegenstellingen geoefend zoals 'warm' en 'koud'. Tenslotte wordt de klas in drie groepen verdeeld. Er is een alfabetiseringsgroep die de lettertekens van ons Latijnse schrift nog moet leren. Een groep wordt opgeleid tot het niveau A1. De leden daarvan moeten dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen kunnen begrijpen en gebruiken. Daarna kunnen zij doorstromen naar de groep die opgeleid wordt tot het niveau A2, het eindniveau voor het inburgeringsexamen.

Elk groepje heeft een eigen docent of vrijwillige taalcoach. José van Kasteren helpt de groep van Haani Muhadin uit Somalië, die samen met haar neef Abdirahman Mohamed de cursus volgt. Ze wonen allebei nog maar één jaar in Nederland. "Ik heb vandaag de dagen van de week geleerd, de maanden van het jaar en ik heb leren spellen", vertelt Muhadin trots. De inburgeringscursus in Schijndel is voor vluchtelingen uit de regio Schijndel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel. In Gelderland is het al een beproefd concept. Daar worden de cursussen gegeven door het bedrijf Quality Communication, waar VluchtelingenWerk mee samenwerkt. "Wij geven ook al cursussen in Drunen, Oss en Valkenswaard, maar we willen het aantal cursuslocaties uitbreiden, omdat de vluchtelingen vanwege de verblijfsprocedure vaak al contact met ons hebben en het voor hen laagdrempeliger is om bij ons een inburgeringscursus te volgen", vertelt Ljalja van Halderen, van VluchtelingenWerk WOBB. De cursisten in Schijndel zijn volgens haar erg gedreven. "Ik geef ook een inburgeringscursus in Helmond, maar daar is de cursus niet alleen voor vluchtelingen. De mensen hier in Schijndel zijn veel meer gemotiveerd, want zij kunnen echt niet terug naar hun land", vertelt docent Plaatzer.

Inburgeraars moeten sinds 1 januari 2013 zelf de inburgering regelen en betalen. Een inburgeringscursus kost gemiddeld zo'n 3200 euro en het bedrag kan oplopen tot 5000 euro. De Dienst Uitvoering Onderwijs verstrekt daarvoor leningen, maar alleen als de instelling die de cursus geeft een keurmerk heeft. VluchtelingenWerk WOBB heeft dat keurmerk sinds kort. Als een vluchteling het inburgeringsexamen binnen drie jaar niet haalt, kan hij geen vergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. En dat betekent dat hij of zij dus in onzekerheid leeft over het verblijf in Nederland. Zo'n examen haal je niet zomaar, verzerkert Van Halderen. "Je moet veel Nederlands praten om het te leren en dat doe je met elkaar, niet in je eentje thuis."

Nicole van Lierop coördineert het taalcoachproject en gaat binnenkort iedere cursist aan een taalcoach koppelen. Deze coach zal hen thuis helpen met huiswerk, maar ook mee boodschappen gaan doen, of een stukje gaan wandelen. "Wij willen deze activiteiten aanbieden om de cursisten te helpen de kennis die ze hier opdoen in praktijk te brengen", aldus Van Lierop. Half oktober start een inburgerinscursus in Uden en als er voldoende aanmeldingen zijn, zal er ook in Sint-Oedenrode een groep worden gestart.

Inburgeringsexamen

"Fouten durven te maken"

Docent Peter Plaatzer vindt het belangrijk dat de cursisten meer zelfvertrouwen krijgen. "Ze zijn vaak bang om fouten te maken. Ik wil een veilige omgeving creëren, zodat ze zowel hier als thuis meer Nederlands durven te praten en ook fouten durven te maken. Om een leven in Nederland op te kunnen bouwen, moet je beginnen bij de taal. Het geeft mij voldoening om ze daarbij te helpen."



"Met één of twee klinkers?"

Madima Tumgojeva is dertien jaar geleden met haar man en kinderen uit Tsjetsjenië gevlucht. De rest van haar familie is omgekomen in de oorlog. Ze heeft dit jaar een verblijfsvergunning voor vijf jaar gekregen, maar wil graag een vergunning voor onbepaalde tijd en volgt daarom deze cursus. "Schrijven vind ik moeilijk, vooral of een woord één of twee klinkers heeft."




"Er wordt hier ook gelachen"

José van Kasteren heeft elf jaar in het voormalige asielzoekerscentrum in Schijndel gewerkt, daarna woonde en werkte ze in Kenia. Sinds een paar maanden is ze terug in Nederland en helpt ze vrijwillig als taalcoach bij de inburgeringscursus. "Het mooiste vind ik dat de cursisten ondanks de trauma's hun gevoel voor humor niet hebben verloren. Er wordt ook gelachen in de les."

24 september 2014

<< terug