Zelftest op HPV kan sterfgevallen voorkomen

Door Fiona Waddell

Den Bosch - Volgens Remko Bosgraaf, gynaecoloog in opleiding bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, kan de zelftest op het Humaan Papiloma Virus (HPV) jaarlijks 66 gevallen van baarmoederhalskanker en 26 sterfgevallen voorkomen.

Het aanbieden van een HPV-zelftest als alternatief voor een uitstrijkje kan de deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker flink vergroten. "80 procent van de gebruikers van de zelftest vindt dit prettiger dan een uitstrijkje", verteld Bosgraaf.

Vanaf 1 januari 2016 wordt bij vrouwen die worden uitgenodigd voor een uitstrijkje, niet meer gekeken naar de aanwezigheid van afwijkende cellen, maar wordt getest of zij HPV bij zich dragen. "Het kijken naar losse cellen is niet 100 procent betrouwbaar. Het kan zijn dat de foute cellen niet zijn afgenomen. Daarnaast wordt de beoordeling gedaan door een laborant en dat is altijd subjectief. De HPV-test wordt gedaan door een apparaat en is daarom veel nauwkeuriger en objectief", legt Bosgraaf uit. Nederland is samen met Australië voorloper met het inzetten van zo'n test in het bevolkingsonderzoek.

Uit het onderzoek blijkt tijdgebrek de belangrijkste reden waarom vrouwen geen uitstrijkje laten maken. Bosgraaf: "Een HPV-zelftest kan een vrouw in haar eigen tijd en in haar eigen omgeving afnemen. Bovendien is het gebruiksvriendelijker dan onderzoek met de zogenaamde eendebek die de huisarts gebruikt." Vanaf volgend jaar kunnen vrouwen na de herinnering aan het bevolkingsonderzoek een zelftest aanvragen.

Samen met het onderzoeksteam van het Radboudumc in Nijmegen was Bosgraaf betrokken bij de ontwikkeling van twee zelftesten. De Evalyn Brush en de Delphi Screener. "Het kan niet fout gaan, want als er niet genoeg cellen in het materiaal zitten, zien we dat in het laboratorium en moet de test opnieuw", aldus Bosgraaf. De studie is gebaseerd op tienduizend vrouwen. Welke zelftest volgend jaar wordt gebruikt, is nog niet bekend.

De vrouwen met HPV moeten alsnog een uitstrijkje bij de huisarts laten afnemen. "Maar het gaat dan nog maar om een kleine groep." Bosgraaf is bezig met nieuw onderzoek. "We willen in de toekomst op het verkregen materiaal van de zelftest ook kunnen kijken of een vrouw daadwerkelijk een voorstadium van baarmoederhalskanker heeft."

03 februari 2015

<< terug