Het is een kwestie van combineren
Verschillende complementaire therapieën houden Fiona op de been

Fiona is in haar leven veel ziek geweest. In haar verhaal vertelt ze hoe ze naast de reguliere geneeskunde gebruik maakt van aanvullende therapieën. 'Na veel onderzoeken en verschillende proefbehandelingen zeiden de artsen dat ze niks meer voor mij konden doen. Natuurlijk liet ik het daar niet bij zitten.'

Door Fiona Waddell

Als je een zeldzame stofwisselingsziekte hebt, weten de artsen niet altijd hoe ze je moeten helpen, of kunnen ze soms gewoonweg niks voor je doen. Ik ben geboren met de stofwisselingsziekte MPI-CDG (Congenitale Defecten van Glycosilering type 1b). Hierdoor ben ik erg vaak ziek geweest en heb ik regelmatig lange periodes in het ziekenhuis gelegen. Gelukkig heb ik mijn vechtlust om te overleven nooit verloren. Maar ik vraag daarbij niet alleen hulp aan artsen. Ik kijk ook naar welke alternatieve therapieën mij kunnen helpen, want het één hoeft het ander niet in de weg te staan. Beide geneeswijzen kunnen elkaar juist goed aanvullen.

Eerste ervaring
Mijn eerste ervaring met de alternatieve geneeswijze was toen ik vier jaar was. Mijn moeder nam me mee naar een homeopaat in de hoop dat zij iets aan mijn diarree kon doen. Het was voor mij in die tijd normaal om vijftien tot twintig keer ontlasting per dag te hebben en de artsen konden mij daar niet vanaf helpen. Ik kan niet meer veel herinneren van de bezoekjes aan deze homeopaat, behalve dat ik daar vieze thee kreeg te drinken. Nu vind ik kruidenthee wel lekker hoor. Ook kreeg ik een homeopathisch middeltje waarvan ik de naam niet meer weet. Helaas heeft dit alles mij niet geholpen. De diarree bleef aanhouden en daarom ging ik na een tijdje niet meer naar die homeopaat.

Overtuigd
Een kennis wees mijn moeder op een man die één keer per week bij ons in het dorp met zijn paranormale gave mensen behandelt. Wij waren nog niet zo bekend met dit alles en mijn moeder vond het in eerste instantie een beetje vreemd. Ze besloot daarom eerst zelf maar eens polshoogte te nemen. Ik zag al zoveel doktoren en dat is, zeker voor een kind, niet altijd even prettig. Ik had vroeger een enorm opgezette buik. Ook had ik veel last van buikkrampen. Deze man liet mijn moeder voelen hoe mijn buik voor mij elke dag aanvoelde. Wat mijn moeder toen plotseling voelde, vond ze zo raar. Ze snapte er niks van, maar ze was meteen overtuigd. Bij het volgende bezoek ging ik dus mee. Soms voelde ik wat als hij mij behandelde en soms voelde ik niks. Maar wat me het meest is bijgebleven, was een keer toen ik met hoge koorts thuis op de bank lag. Ik had erge diarree en gaf de hele tijd over. Omdat ik niet wéér naar het ziekenhuis wilde, belde mijn moeder hem op om te vragen of hij iets voor mij kon doen. Ik moest aan hem denken en dan zou hij mij aan de hand van een foto behandelen. Dat deed ik en binnen een uur was de koorts gezakt. Dat heeft me toen dus mooi een ziekenhuisopname bespaard. Misschien klinkt dit voor sommige mensen erg vaag en er zijn natuurlijk heel veel andere redenen te bedenken waarom mijn koorts juist op dat moment zakte, maar daar gaat het niet om. Ik voelde me er fijn bij en het was voor mij een reden om de alternatieve geneeswijze vaker in te zetten.

Doorgaan
Dat deed ik ook op mijn zestiende, nadat ik ruim één jaar in het ziekenhuis had gelegen. Ik was gevallen op het ijs met schaatsen waarna mijn milt in korte tijd enorm is gegroeid. Dat zorgde voor ernstige buikpijn. Deze pijn bleef aanhouden en door CDG neem ik geen morfine op. Na veel onderzoeken en verschillende proefbehandelingen zeiden de artsen dat ze niks meer voor mij konden doen. Natuurlijk liet ik het daar niet bij zitten. Ik lag op bed en kon niks. Ik heb toen hulp gezocht bij een natuurgeneeskundgie therapeut. Ik kreeg homeopathische korreltjes van hem, Bach-Bloesemtherapie en een vrouw behandelde mij drie keer per week op energetisch niveau. Na ongeveer een half jaar ging het beter met me. De pijn werd minder en langzaam kreeg ik mijn leven weer terug. Mijn toenmalige arts zei tegen mij: 'We kunnen niet bewijzen dat juist dit je heeft geholpen, maar het tegendeel is ook niet te bewijzen, dus ik adviseer je om ermee door te gaan.'

Positieve kracht
Homeopatische middelen neem ik niet meer. Ik heb een levertransplantatie gehad en ik wil geen risico lopen dat deze middelen invloed hebben op de medicijnen die ik moet nemen om te voorkomen dat ik mijn donorlever afstoot. Wat mij nu vooral helpt zijn de gesprekken die ik heb met de vrouw die mij op energetisch niveau behandelt. Natuurlijk kan je praten met je ouders, familie, vrienden, je arts, of met een psycholoog, maar dat is niet wat ik bedoel. Behalve de energie die ze me geeft door middel van haar behandelingen en de lichamelijke verbetering die ik daardoor voel, geeft ze me inzicht over mijn leven. Dat doet ze onder andere met behulp van medische astrologie. Ik vind het belangrijk om te begrijpen waarom bepaalde dingen in mijn leven gebeuren en hoe ik daarmee om kan gaan, want ook al voel ik me nu hartstikke gezond, het blijft soms moelijk om met een zeldzame ziekte te leven. De gesprekken helpen mij om mijn eigen positieve kracht te behouden en dat helpt weer bij een genezingsproces.

Combineren
Of ik het anderen zou aanraden om alternatieve therapie te volgen? Jazeker, maar zowel de behandelaar als de therapie moet bij je passen. Het moet goed voelen, want wat voor de ene persoon werkt, hoeft voor iemand anders niet te werken. Zo heb ik twee keer in mijn leven acupunctuur gehad. Beide keren van een acupuncturist met wie het absoluut niet klikte. Tijdens de behandeling was ik erg gespannen waardoor de acupunctuur bij mij niet werkte. Het is ook belangrijk om een kundig iemand te hebben die de reguliere geneeswijze niet afwijst, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is goed als de arts en de behandelaar van de alternatieve therapie beiden van elkaar op de hoogte zijn, want het is geen kwestie van kiezen. Het is een kwestie van combineren.

<< terug